Prowadzący

IMG_6989_fb

Wiesław Kucia

Z wykształcenia jest piekarzem, specjalizuje się w piekarstwie artystycznym. Swoją wiedzę ugruntował studiując Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Był wielokrotnym uczestnikiem i laureatem krajowych i międzynarodowych konkursów w piekarstwie artystycznym. Jest współautorem i wydawcą multimedialnych materiałów szkoleniowych dla piekarzy "Technologia Piekarstwa". Jest stałym gościem Strefy Mistrza Branży jako specjalista od wypieków artystycznych. Jego pasją oprócz piekarstwa jest dekorowaniem tortów, praca z czekoladą i praliny. Od 2008 roku prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze w całej Polsce. Studio Szkoła Artystyczna to jego najnowszy projekt.

IMG_6874 (2)

Iga Sarzyńska

Jest twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński. Córka Cezarego Sarzyńskiego - mistrza piekarskiego, który rozsławił słynnego kazimierskiego koguta zarówno w Polsce jak i na świecie. Jest absolwentką kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Swoje zainteresowania rozwijała w Akademii Baking Arts w San Francisco i Bonny Gordon School w Toronto. W 2014 Roku odbyła również szkolenie w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace są publikowane w brytyjskich magazynach „Wedding Cakes” oraz „Cakes and Sugarcraft”. Od kilku lat stale publikuje swoje prace na łamach „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego''. w 2015 roku została nominowana do Branżowej Osobowości Roku 2014.

DSC06329

Magdalena Komorowska

Ukończyła Akademię im. Jana Długosza w Częstochowie na wydziale Pedagogiczno-Artystycznym. Zdobyła dyplom z malarstwa w pracowni prof. Lubosa, dodatkowo dyplom z rysunku w pracowni prof. Sztuki. Z wykształcenia jest pedagogiem, z zamiłowania dekoratorem cukierniczym. Jest laureatką konkursów tortów okolicznościowych Expo Sweet, dwukrotną wicemistrzynią Polski wśród dekoratorów cukierniczych oraz zdobywczynią nagrody publiczności. Obecnie mieszka i pracuje w Gdańsku, kreując codziennie nowe torty.

Anna Kucia

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Miłością do cukiernictwa "zaraziła się" od brata Wiesława. Brała udział w wielu kursach cukierniczych, dzięki czemu ciągle rozwija swoje zdolności artystyczne.

Prowadzi szkolenia z czekolady, florystyki cukierniczej oraz zdobienia tortów w stylu angielskim.
Jak sama mówi, uwielbia pracę z dziećmi, gdyż wykazują się one ogromną kreatywnością, a tym samym, niezliczoną ilością pomysłów i niebywałą chęcią do pracy.

Kamil Kotarski

Ekspert kulinarny, prowadzi szkolenia i warsztaty kulinarne, doradza samorządom i przedsiębiorcom, współpracuje z organizacjami pożytku publicznego, konsultuje programy kulinarne. Laureat konkursu Smaki Lubelszczyzny” w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, konsultant w programach kulinarnych "Sąsiad na widelcu" oraz "Flavor of Poland”.  Realizował projekt "Smaki Krainy Wokół Lublina”. Współautor publikacji pt: “ Przepiśnik lubelski”. 

Beata Tomasiewicz

Z wykształcenia i zamiłowania jest przyrodnikiem, stąd najczęściej inspiruje się pięknem natury. Swoją pasję do sugarcraftingu odkyła kilka lat temu, od tamtej pory najczęściej zgłębia i doskonali techniki pracy z papierem jadalnym i kwiatami cukrowymi. Współprauje z cukiernią atystyczną Babie Lato, gdzie zajmuje się stylizacją tortów weselnych. Jej prace biorą udział w sesjach zdjęciowych dla prestiżowych wydawnictw branży ślubnej.

Teresa Łabza

Absolwentka wydziału Malarstwa na Krakowskiej ASP i autorka bloga Candy Company. Ukończyła międzynarodowe kursy w dekoracji tortów techniką kremu SMBC. Jej znakiem rozpoznawczym są wysmakowane zdjęcia i dopracowane dekoracje.
Laureatka konkursu Blog Roku 2015 w kategorii Kulinarne, otrzymała również nagrody w konkursach za najlepszą fotografię kulinarną.

marcin-padzior

Marcin Paździor

Jest specjalistą od czekolady z ponad 20-letnim doświadczeniem zawodowym, które zdobywał pod okiem mistrzów w wielu krajach Europy. Kilkukrotnie był jurorem międzynarodowego „Word Chocolate Master”. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił pobytem na trzech plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Napisał wiele publikacji na temat szeroko rozumianej czekolady w czasopismach branżowych. Jest twórcą ręcznie robionych pralin, receptur pitnych czekolad, wyjątkowych deserów czy tabliczek czekoladowych, jakie można zjeść w wielu miejscach w Polsce, Czechach i na Słowacji. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada, z której potrafi tworzyć zarówno wyrafinowane w smaku praliny jak i niepowtarzalne rzeźby czekoladowe.

Patryk Szczepański

Jego przygoda z cukiernictwem zaczęła się ponad 10 lat temu.

Doświadczenie zdobywał w hotelu Haffner w Sopocie pod okiem Michała Wiśniewskiego, który zaszczepił w nim chęć do dalszego doskonalenia umiejętności cukierniczych. Pracował również jako szef cukierni w Hotelu Hilton w Gdańsku, gdzie poznał fine dinning na najwyższym poziomie oraz jako doradca technologiczny w Akademii Czekolady w firmie Barry Callebaut w Łodzi. Szkolili go m. in. Ramon Morato, Mathieu Denrrick, Jordi Bordas, Jarek Nowakowski, Krzysztof Ilnicki, czy Maciej Rosiński. Obecnie właściciel firmy Pure Sugar.


Anna Jędrzejewska

Z wykształcenia jest architektem krajobrazu, z zamiłowania cukiernikiem. Miłość do natury przeniosła z poprzednio wykonywanego zawodu i ogrody tworzy teraz na tortach. Najbardziej odnajduje się w dekoracjach kwiatowych z kremu maślanego, szczególnie w typie koreańskim. Jest samoukiem. Prowadzi własną pracownię tortów - Słodkie Królestwo oraz szkolę dekorowania wypieków kremem maślanym.