Prowadzący

IMG_6989_fb

Wiesław Kucia

Z wykształcenia jest piekarzem, specjalizuje się w piekarstwie artystycznym. Swoją wiedzę ugruntował studiując Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Był wielokrotnym uczestnikiem i laureatem krajowych i międzynarodowych konkursów w piekarstwie artystycznym. Jest współautorem i wydawcą multimedialnych materiałów szkoleniowych dla piekarzy "Technologia Piekarstwa". Jest stałym gościem Strefy Mistrza Branży jako specjalista od wypieków artystycznych. Jego pasją oprócz piekarstwa jest dekorowaniem tortów, praca z czekoladą i praliny. Od 2008 roku prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze w całej Polsce. Studio Szkoła Artystyczna to jego najnowszy projekt.

IMG_6874 (2)

Iga Sarzyńska

Jest twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński. Córka Cezarego Sarzyńskiego - mistrza piekarskiego, który rozsławił słynnego kazimierskiego koguta zarówno w Polsce jak i na świecie. Jest absolwentką kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Swoje zainteresowania rozwijała w Akademii Baking Arts w San Francisco i Bonny Gordon School w Toronto. W 2014 Roku odbyła również szkolenie w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace są publikowane w brytyjskich magazynach „Wedding Cakes” oraz „Cakes and Sugarcraft”. Od kilku lat stale publikuje swoje prace na łamach „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego''. w 2015 roku została nominowana do Branżowej Osobowości Roku 2014.

img_3014

Michał Iwaniuk

Jest szefem cukierni w Hotel Airport Okęcie. Mistrz czekolady z 19 - letnim doświadczeniem. Specjalizuje się w pralinach, monoporcjach, nowoczesnych tortach, a także w tartach i pralinach krojonych. Jego największą pasją jest rzeźba w czekoladzie.

DSC06329

Magdalena Komorowska

Ukończyła Akademię im. Jana Długosza w Częstochowie na wydziale Pedagogiczno-Artystycznym. Zdobyła dyplom z malarstwa w pracowni prof. Lubosa, dodatkowo dyplom z rysunku w pracowni prof. Sztuki. Z wykształcenia jest pedagogiem, z zamiłowania dekoratorem cukierniczym. Jest laureatką konkursów tortów okolicznościowych Expo Sweet, dwukrotną wicemistrzynią Polski wśród dekoratorów cukierniczych oraz zdobywczynią nagrody publiczności. Obecnie mieszka i pracuje w Gdańsku, kreując codziennie nowe torty.

Sylwia Ładyga

Zakręcona blogerka kulinarna do szaleństwa zakochana w gotowaniu. Uczestniczka 5 edycji największego kulinarnego show na świecie – MasterChef Polska. „Rodzynek” wśród męskiej ekipy kuchni Restauracji NOLIO. Zdobywczyni 2 miejsca w konkursie Kulinarny Blog Roku. Autorka setek publikacji w magazynach kobiecych. Miłośniczka poznawania kuchni świata, wielbicielka pieczenia serników, totalnie uzależniona od kawy.

Maciej Wiśniewski

Szef cukierni w znanej warszawskiej firmie cateringowej „Bracia Wiśniewscy”. Ukończył technikum gastronomiczne na kierunku technolog żywności – kucharz. Dzięki swojemu przyjacielowi Michałowi Iwaniukowi odkrył w sobie jednak zamiłowanie do cukiernictwa, które bardzo szybko stało się jego życiową pasją. Specjalizuje się w monoporcjach oraz deserach cateringowych, a także tortach i pralinach. Eksperymentuje z nowymi smakami i formami, śledzi najnowsze trendy w cukiernictwie i przenosi je na swoje małe dzieła sztuki.

Anna Kucia

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Miłością do cukiernictwa "zaraziła się" od brata Wiesława. Brała udział w wielu kursach cukierniczych, dzięki czemu ciągle rozwija swoje zdolności artystyczne. Najlepiej odnajduje się w tworzeniu figurek z masy cukrowej i zdobieniu wszelkiego rodzaju ciasteczek i muffinek.
Jak sama mówi, uwielbia pracę z dziećmi, gdyż wykazują się one ogromną kreatywnością, a tym samym, niezliczoną ilością pomysłów i niebywałą chęcią do pracy.

marcin-padzior

Marcin Paździor

Jest specjalistą od czekolady z ponad 20-letnim doświadczeniem zawodowym, które zdobywał pod okiem mistrzów w wielu krajach Europy. Kilkukrotnie był jurorem międzynarodowego „Word Chocolate Master”. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił pobytem na trzech plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Napisał wiele publikacji na temat szeroko rozumianej czekolady w czasopismach branżowych. Jest twórcą ręcznie robionych pralin, receptur pitnych czekolad, wyjątkowych deserów czy tabliczek czekoladowych, jakie można zjeść w wielu miejscach w Polsce, Czechach i na Słowacji. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada, z której potrafi tworzyć zarówno wyrafinowane w smaku praliny jak i niepowtarzalne rzeźby czekoladowe.